VORES HISTORIE

Gå en tur på Nyholm, den sidste del af et stort militært område beliggende lige midt i København. Området er i dag stadig militært, men der er offentlig adgang mellem solopgang (dog tidligst fra klokken 0800) og solnedgang.

Ved al færden på området, som er Forsvarets ejendom, anbefaler vi, at man retter sig efter skiltning, og at man efterkommer Militærpolitiets henvisninger.


Filmen viser hvordan Holmen var da det var et stort militært område


Handicap forhold


Servicehunde kan naturligvis følge med på besøg, dog skal det bemærkes at, der er besværlig og begrænset adgang til skibene for gæster i kørestole, grundet skibenes mange trapper.



De mindste

Det er muligt at parkere sin barnevogn på eget ansvar ved billetkontoret - medbring evt. kædelås.

Der er gode toiletfaciliteter, dog uden pusleområde.


Hunde

Alle hunde er velkomne i snor og på eget ansvar. Der findes ingen hundeposer i området, derfor bedes du venligst selv medbringe dette og fjerne hundens efterladenskaber.


Medbragt mad

Medbragt mad og drikke må gerne nydes uden for skibene, så længe man selv sørger for at rydde op efter sig.

Der henvises til områdets siddepladser, borde og omkringliggende

Historien

Fregatten Peder Skram strøg kommando i 1988, hvorefter den blev oplagt med henblik på at blive solgt til ophugning. Det vil sige at alt brugbart udstyr, fra køjelamper til våbensystemer, blev afmonteret.


På en auktion på Holmen den 7. april 1992 blev fregatten købt af et konsortium, der i 1995 skænkede fregatten til Fonden Peder Skram. Formålet med købet og overdragelsen var et Ønske om at genskabe fregatten, som et levende museum.


Efter salget har Forsvaret godkendt, at fregatten kan bevares som museum og benytte fregattens navn og våbenskjold.



Siden 1992 er indsamlet de mange genstande, der var fjernet under oplægningen. Fra søværnets lagre, fra andre udfasede skibe og fra mange andre kilder er det lykkedes at få fat i de mange hundrede originale genstande eller tilsvarende.


Efterfølgende er de blevet geninstalleret ombord. Samtidig er Peder Skram blevet istandsat og vedligeholdt af frivillige i teknikdivisionen støttet af firmaer, hvor det var strengt nødvendigt.


Fregatten har tre gange været på værft. Første gang i maj 2001 for en bundbehandling og i juni 2007, hvor skrog og overbygninger blev sandblæst og malet. Senest har fregatten været på værft i 2018, hvor den er blevet bundbehandlet og malet, samt forskellige reparationer blev foretaget.












Den 2. maj 2018 var en særlig dag i fregattens historie. Den ene af Peder Skrams to gasturbiner, blev leveret tilbage fra US Coast Guard,

som havde brugt dem i en af deres fregatter. Den 10. oktober blev den hejst ned igennem agterste skorsten, der til lejligheden var blevet skilt ad.


Fregatten fremstår nu som den så ud ved kommandostrygningen i 1988.


Indenbords er alle relevante rum genindrettet og renoveret.

Desuden er indrettet tre temarum. Det første fortæller om Peder Skram, både den gamle admiral, og de to tidligere skibe af samme navn i flåden samt fregattens data og udstyr.


Desuden omtales markante tildragelser i fregattens tjenestetid, herunder naturligvis historien om Hovsa-missilet.


Et andet rum fortæller om Den kolde Krig og fregattens rolle som kommandoskib, mens det sidste rum fortæller om livet ombord. Desuden er udstillet en modelsamling af danske orlogsskibe fra samme periode under Den kolde Krig.












Den 23. september 2008 kunne fregatten Peder Skram officielt indvies som Danmarks første koldkrigsmuseum af HM Dronningen og pris Henrik. Fregatten har dog været Åben for offentligheden periodevis siden 1996.


Hendes Majestæt Dronningen og Prinsgemalen ankom i chalup nr. 1 til kasserne havnen på Nyholm for officielt at indvie fregatten som museum.


Det skete under overværelse af mange af de sponsorer, der gennem tiden har støttet arbejdet og de frivillige, der gennem årene, har været med til at istandsatte fregatten. Endvidere deltog Forsvarschefen, en række af fregattens tidligere skibschefer og personer med tilknytning til

museumsverdenen. Kadetter fra Søværnets officersskolen dannede skansevagt og satte Orlogsflag og gøs, medens Søværnets Tamburkorps spillede honnørmarch nr. 1.

Derefter foretog HM Dronningen den officielle indvielse.


Med bil

Der er fri parkering for besøgende til Museet Skibene på Holmen.

Med bil køres ad Prinsessegade og videre ad Danneskjold Samsøes alle, hvor Marinestation Holmen ligger for enden af denne.

Eller kør via Kløvermarksvej og Forlandet. Drej til venstre ad Kongebrovej og drej derefter til højre ind på Marinestation Holmen.

Der er gode parkeringsmuligheder.

Bemærk, at det er tilladt for biler, der skal besøge ”Skibene på Holmen” at køre ind på marinestationen, uanset skiltningen


De offentlige transportmidler


Med bus2A mod Refshaleøen: Stå af ved Fabrikmestervej.

Indgangen til Marinestation Holmen ligger 150 meter længere fremme.

Med havnebus linje 991/992:

Stå af ved Operaen, hvorfra der er 1 km. til marinestationen.


Se mere på https://dinoffentligetransport.dk/saadan-rejser-du/havnebus


Privatlivspolitik

OK